Φωτογραφία πέτρας

Χαρτί από Πέτρα;

Ναι, κι εμείς αναρωτηθήκαμε "Ποτς γκένεν άτο"

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψη μου (καλά όχι και πολύ πρόσφατα - πέρισυ - και σίγουρα λίγο αργά) η ύπαρξη του χαρτιού από πέτρα.

Γκουγκλάριζα αμέριμνη και έπεσα επάνω στην ιστοσελίδα μίας Αυστραλιανής εταιρίας με είδη αλληλογραφίας φτιαγμένα από χαρτί από πέτρα. Πέτρινο. Ναι.

Οκ ξεπερνώντας το πρώτο σοκ, πάμε στα επιστημονικά δεδομένα.

Από τι αποτελείται ;

Το μίγμα του λοιπόν αποτελείται ως επί το πλείστον (85%) από ασβεστίτη, το γνωστό σε όλους μας αν θυμάστε από τη χημεία ανθρακικό ασβέστιο CaCO3 (κακοτρία το λέγαμε στο φροντιστήριο), προερχόμενο κυρίως από μάρμαρο και οικοδομικά υλικά που υπάρχουν ούτως ή άλλως στα ορυχεία σε μορφή σκόνης και προστίθεται και ένα ποσοστό περίπου 20% οικολογικό πολυαιθυλένιο (organic HDPE)

Τα σωματίδια του ασβεστίτη με τη βοήθεια κατάλληλων χημικών ουσιών ενώνονται για να παράξουν το πολύ ιδιαίτερο αυτό χαρτί.

Η κατασκευή του είναι εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον καθώς εκτός από το προφανές -δεν κόβουμε δέντρα - δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή του νερό, κανένα οξύ ή βάση ούτε χλωρίνη και δεν παράγονται καθόλου υγρά/αέρια ή στερεά απόβλητα.

Επίση είναι πληρώς ανακυκλώσιμο και φωτοδιασπώμενο.

Και γιατί να το πάρεις;

Βασικά μπορείς φυσικά και να μην το πάρεις. Τα πλεονεκτήματα όμως της χρήσης του, εκτός του πολύ σημαντικού περιβαλλοντικού, είναι πως

-είναι αδιάβροχο άρα ανθεκτικό στην υγρασία

-σκίζεται δύσκολα

Συνεπώς τα γραπτά όντως μένουν, αν και εντάξει κάποιοι ίσως να μην χαίρονται ιδιαίτερα με αυτό, όπως πχ μια ομάδα Δρυϊδων σε ένα χωριό της Γαλατίας (εάν δεν κατάλαβες που αναφέρομαι ή είσαι αρκετά νέος και δεν έχεις διαβάσει Αστερίξ, ή είσαι αρκετά μεγάλος και απορώ πως δεν έχεις διαβάσει Αστερίξ).

Α! Επίσης λόγω της μη ύπαρξης ινών όπως στο κλασικό χαρτί από δέντρο, έχει πολύ απαλή υφή. Νομίζω για τους λάτρεις των εμπειριών με βάση την αίσθηση της αφής είναι ιδανικό.

Δυστυχώς λόγω της ιδιαίτερης σύστασής του, είναι απαγορευτική η χρήση του σε εκτυπωτή laser. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να μειώσει την αξία του, ειδικά τη σήμερον που όλοι προσπαθούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας (you see what I just did there?) στη διάσωση αυτού του έρμου πλανήτη (βασικά ημών των ιδίων) και επίσης διότι υπάρχουν και ένα σωρό άλλες μέθοδοι εκτύπωσης που μπορεί να εξυπηρετήσουν το οποιοδήποτε project.

ΠΗΓΕΣ

STP Stone Paper Products
KARST Stone Paper
HUSTLE at Kickstarter
Calcium Carbonate at WikiPedia